Bunları biliyor musunuz?


 Shincheonji'nin Doğuşu ve Genel Olayları

Korona virüsü(Covid-19) hastalarının sayılarının artmasıyla Shincheonji bütün ülkenin dikkatini üzerine topladı. Ancak medya kanallarıyla toplumsal konuma sahip olan programlar dışında Shincheonji bakış açısından açıklama bulmak kolay değil. Shincheonji'nin hızla büyümesiyle oluşan eleştirilerden oluşan Protestanlık Kiliseleri haberleri ve onu taklit edercesine gereksiz sahte haberler yayılmaktadır. Shincheonji kuruluşu ve tarihi, Shincheonji Genel Başkanı Manhee Lee'nin geçmişini araştırdık.


 Shincheonji Genel Başkanı Manhee Lee Kimdir?


Shincheonji Genel Başkanı Manhee Lee, Joseon'un kralı olan Taejong'un ikinci oğlu ve Kral Sejong'un soyundan gelen Prens Hyoryeong'un 19. soyu olarak Gyeongsanbukdo, Cheongdo'da doğmuştur. Düzenli olarak dua eden bir dedesi olduğu için çocukluğundan beri dua ederek büyüdü. Dedesi rüyasında 'gelininin karnından ışık çıktığını' gördü ve doğumdan önce çocuğa isim olarak "mutlak ışık" anlamına gelen Manhee ismini verdi.

 19 yaşında, 25 Haziran Kore Savaşı çıktığında gönüllü asker olarak savaşa katılıp cephede askerliğini tamamlayana kadar sayısız silah arkadaşlarının ölümünü gördü. O dönemlerde edindiği deneyimler daha sonrasında dünya barışı hareketine başlamasına neden oldu.

Genel başkanın ifadesine göre, üç gün boyunca büyük bir yıldızı gördükten sonra zulüm görmeye başladı. Gördüğü zulümden dolayı ölmek isteyerek dağa çıktı ve gökten gelen bir ruhla karşılaşıp kanıyla yemin etmiş ve bu olay inancının başlangıcı olmuştur.


Çadır Tapınağının Ortaya Çıkışı İle Protestanlık Kiliseleri Sarsıldı

1966 yılında Güney Kore Hıristiyanlık dinini büyük orandan etkileyen bir olay olarak Çadır Tapınağı ortaya çıktı. Çadır Tapınağı'ndaki 7 elçi kendilerinin Vahiy kitabında geçen 7 yıldız olduklarını ileri sürerek mecazlarla kapalı olan Kutsal Kitabın anlamını açıklayarak anlattılar. Çadır Tapınağı'nda doğru bilgilerin anlatıldığını duyan Protestanlar tapınağa akın etti. 1967 yılında Shincheonji Genel Başkanı Manhee Lee, Buchon Oryu-dong bölgesinde tesadüfen Jaeyeol Yu'nun vaazını dinler. O dönemde 17 yaşında olan Yu, Çadır Tapınağını yönetmektedir. Kutsal Kitap içeriğini öğrenmek istediği bir zamanda Yu Bey'in vaazını dinleyip çok etkilenir.

 Dua sırasında "Gerçeği takip edin." sözünü duyup Gwacheon'daki Çadır Tapınağı'na gider. Ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen tapınak halkının evlerini inşaa ederek gönüllü iş yaptı. Daha sonrasında Çadır Tapınağı'ndaki yanlışları ve bozulmayı görüp eleştirilerde bulundu. Bu nedenle onu öldürmek isteyen insanlar olduğu için 1971 yılında memleketine gitti.

1977 yılında Jeju Adasından dönerken memleketindeki bir köprüde bir ruhu görerek emir aldı ve tekrar Çadır Tapınağı'na döndü. Genel Başkanın ifadesine göre o dönemde Çadır Tapınağı, Vahiy kitabının gerçekleştiği yerdi. Tanrı'nın sözüne sırt çevirip gittikçe bozulan Çadır Tapınağı çobanları ve halkına tanıklık edip Göklerin emrini alarak onlardan tövbe etmelerini istedi ve çok fazla şiddete maruz kaldı.

İsa'nın döneminde Vaftizci Yahya'nın yol hazırlama görevi sonlandıktan sonra İsa'nın görevi tam olarak başlamıştı. Shincheonji, aynı şekilde günümüzde de yedi elçinin olduğu Çadır Tapınağının ortaya çıkışıyla Vahiy kitabı olaylarının çıktığını öne sürmektedir.



  "Vahiy Kitabı Gerçekleşti" Kanıtları


Shincheonji, Vahiy kitabının tüm olaylarını anlatabilecek güce sahip olan dünyadaki tek kilise olduğunu öne sürer.

Çadır Tapınağı, 5. Demokratik Tarikatları Kaldırma Politikası'nın bir sonucu olarak tarihe karıştırtı ve Genel Başkan oradan ayrıldı. O ve onu takip edip oradan çıkan insanlar 3 yıl boyunca toplanacak bir yerleri de olmadan ova ve dağlarda ibadet ilettiler. Ardından 14 Mart 1984 tarihi, Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı'nın açılış günü olarak bildirildi. Bu da Shincheonji İsa Kilisesi'nin başlangıcı olmuştur.

Shincheonji'nin ifadesine göre Vahiy kitabı, gerçekleşen bir olaydan bahseden bir vaat kitabıdır. İsa'nın başarılarının Yeruşalim kenti odaklı olması gibi Vahiy kitabı da Çadır Tapınağına odaklanır. İsa tüm bu olayların sırrını bir insana öğretti ve kiliselere iletti. Bu görevi yapması için seçtiği insanın Genel Başkan Manhee Lee olduğu şeklinde açıklanıyor.

Genel Başkan Manhee Lee, önceden yazdığı otobiyografi yazısında "Göklerin gösterdiği ve anlattıklarını iletme görevini aldığım için yapıyorum." diye ifade etmiş ve "İnsana bakmadan Tanrı'nın sözüne bakarak karar vermek" gerektiğini vurgulamıştır.

Topluluğun İsmi 'Kutsal Kitaba Göre' Verildi


Resmi adı "Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı" kulağa pek aşina gelmemektedir. Shincheonji anasayfasında yayınlanmış olan tanıtım yazısına göre bu isim Kutsal Kitaba göre verilmiştir.

Shincheonji, "Gökte olduğu gibi günümüzde bu yeryüzünde oluşturmak amacıyla Tanrı'nın yarattığı ülkedir, 6000 yıllık Tanrı'nın tarihinin sonucu olarak yaratılmış ve Rabbin içinde kuruluşu alacak başkâhinler ve halkın olduğu kutsal tapınak anlamına gelir." şekilde açıkladı.

Shincheonji (新天地), çincede "yeni gök ve yeni yer" yani "yeni çadır ve yeni halk" anlamına gelir. Musa, Tanrı'nın gösterdiği şekilde göklerin görüntüsünü bu yeryüzünde çadır olarak kurmuştu. Aynı şekilde günümüzde Shincheonji Antlaşma Çobanı ruhlar dünyasındaki cenneti görüp bu yeryüzünde inşa ettiğini ifade ettiler.

Ayrıca ismindeki "İsa Kilisesi" kullanımıyla ilgili, "Shincheonji Tapınağının liderinin İsa olduğu anlamına gelir." şeklinde açıkladılar.

"Tanıklık Çadır Tapınağı, Vahiy kitabının gerçekleşmesini gören duyan ve bunlara tanıklık eden çadır anlamına gelir. Tapınak ise Tanrı'nın ağırlandığı ve ibadet edilen kutsal ev anlamındadır. Tanıklık Çadır Tapınağı, bütün ulusların gelip şifa bulduğu Rabbe tapınılan antlaşma tapınağı olarak açıklanabilir."

Shincheonji topluluğu, başta Genel Başkan olmak üzere 7 eğitim başkanı, 12 oymak başı, yönetimi üstlenen 24 ihtiyardan oluşmaktadır. Shincheonji bu sıradışı yapısı ile ilgili de "gökte olduğu gibi yerde de olacak" diyerek Kutsal Kitabı baz alarak oluşturulduğunu söyledi.








Yorumlar

  1. "yeni gök ve yeni yer" Kutsal kitabın Çincesinde bu kelime geçiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet (新天地), Kutsal Kitapta "yeni gök ve yeni yer" yani "yeni çadır ve yeni halk" olarak bulabilirsiniz.

      Sil
  2. Çok ilginç gerçekten merak ettim shincheonjı hakkında yazılarınızı heyecanla bekliyorum.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Çok ilginç ve etkileyici heyecanla yazılarınızı bekliyorum. Çok teşşekürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar