Mindanao'da İslam ve Katoliklik

 
İslam ve Katolik grupları öncülüğünde gerçekleştirilen barış inşası, uluslararası barışı ilerletmek için tüm dünyaya ilham oluyor.

Filipinler'de büyük bir ada olan Mindanao, 40 yıla aşkın süredir Katolik Kilisesiyle ve Müslümanlar arasındaki savaşın pençesindeydi. Dini grupların birbirine açtığı bu savaş, yaklaşık 120 bin insanın ölümüne sebep oldu. Bu savaşı durdurmak için kollar sıvansa da; ne kanun ne ordu ne de Katolik papa bu sorunu çözemedi. Ancak yine de yerel Müslüman ve Katolik liderler aynı masaya oturup uzlaşmaya vardılar. Bu barışın sağlanması, insanın gücüyle değil, Tanrı'nın gücüyle (dinin iyi gücüyle) çözülen bir olay olarak görülebilir.

Dini gruplar arasında yaşanan silahlı çatışmalar, yerel halka zarar vermekle birlikte Filipinler'e uluslararası alanda istikrarsız bir ülke imajı verdi. Bu durum sadece yabancı turist akını üzerinde değil, aynı zamanda çeşitli borsalar ve ekonomik yatırımlar üzerinde de olumsuz bir etki yarattı. Filipin hükümeti, bu sorunları çözmek için isyancı gruplarla sürekli barış görüşmeleri yürütüyor, yine de her seferinde başarısız oluyordu. Ancak 2014 yılında, uluslararası bir sivil toplum örgütü olan HWPL (Cennetin Kültürü, Dünya Barışı, Işığın Dönüşü), Mindanao bölge temsilcilerine bir barış anlaşması önerdi ve Mindanao’daki çatışma için hakemlik yaptı. Barış anlaşması, o zamanki Magindanao Valisi Ismael Mangudadatu ve Mindanao bölge liderleri adına Davao Fahri Başpiskoposu Fernando Capella tarafından, HWPL Temsilcisi Man-hee Lee tanık olarak imzalandı. Böylece 2014’ten bu yana dökülen kanlar durduruldu ve bölgede barışçıl adımlar atılmaya başlandı.

O zamandan beri, Magindanao Eyaleti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) 24 Ocak'ı 'HWPL Barış Günü' olarak belirledi ve o günü Mindanao'da barışın inşası için uluslararası iş birliğini ve bölgede yakalanan birliği tekrar hatırlamak için her yıl festival olarak kutladı. “Gökte ve Yerde Barış Yasası” temasıyla dinler arası barışı teşvik eden Mindanao'da  hazırlanan her yıl kutlanan bu festivaller, uluslararası barış hukukun oluşturulması için kamuoyu desteğini arttırmayı amaçladı.

Filipinler'in Mindanao adasındaki Barış Günü'nün kutlanmasını sağlayan en etkili etnik gruplardan biri İslam'dır. İslam’ın barışçıl yönü ve hoşgörü ilkesiye ve HWPL’in katkılarıyla Mindanao’da 2014 yılında imzalanan barış anlaşması uluslararası arenada büyükçe destek topladı. Öyle ki, 24 Ocak 2022'de 51 ülkeden 22.000'den fazla lider, sekiz yıl önce Mindanao'da imzalanan sivillerin önderlik ettiği barış anlaşmasının anısına çevrimiçi konferansta bir araya geldi.

Aralarında Senato Başkanı Vicente Sotto III, Senatör Panfilo Lacson, Senatör Cynthia Villar, Senatör Ronald 'Bato' Dela Rosa, Baş Yargıç Alexander Gesmundo ve Filipinler'den TV Haber Sunucusu Mariz Umali'nin de bulunduğu önemli isimler tebrik mesajları verdi. Çeşitli alanlardan önemli konuşmacılar ayrıca hukuk, eğitim, gençlik, kadın, özel sektör ve medya dahil olmak üzere kendi sektörlerinde barışı teşvik etme planlarını açıklayan kararlılık mesajlarını ilettiler.Hindu Sri Sri Radha Madhava Mandir Tapınağı'nın başkanı Prabhu Mahendra Das, HWPL önderliğinde yapılan bu etkinlikte “Barışın sağlanabilmesi için dini liderlerin sohbet etmeleri, paylaşmaları, tartışmaları, öğrenmeleri, uyum ve barış içinde birlikte büyümeleri gereklidir’’ diyerek HWPL tarafından düzenlenen Dini Birlik Ofisine (WARP) katılmaya karar verdiğini söyledi. Din alanındaki barışa katkıda bulunmak için "Bütün dinlerin bir MOU (Uzlaşı Belgesi) üzerinden iş birliği yapması gerektiğine inanıyorum" dedi.

 Mindanao'nun barışçıl hareketlenme ve ekonomik kalkınmasının Filipinler'de bıraktığı etkiyle tüm dünyaya umut olmasını ve İslam’la beraber dünyada barışı oluşturma hareketinin giderek büyümesi umulmaktadır.



Yorumlar

Popüler Yayınlar