Ulusal Birliği Desteklemek İçin 1. Filipinler Ulusal Barış Konferansı'nı düzenlendi

 


25 Ocak 2023 tarihinde Pasay şehrinde 1. Filipinler Ulusal Barış Konferansı, “Barış’la Birleşen Milletler, Barışı İnşa Ediyoruz, Bir Olan Gelecek: Barış Burada” temasıyla düzenlendi. 1500 kişiden fazla barış destekçisinin katılımıyla oluşturulan etkinlik, Marcos yönetiminin gündemiyle de uyumlu olarak barış yoluyla ulusal birliğe ulaşılmasına yönelik bütüncül bir yol haritası inşa etmek amacıyla düzenlendi.

Filipinler Yüksek Öğrenim Komisyonu (CHED) üyesi ve Barış Gönüllüleri'nin (VIP) kurucusu Dr. Ronald Adamat etkinliğe başkanlık etti.
Dr. Adamat “Ülkemizde barışın hakim olmasını istiyoruz. Barışın hepimiz, Filipinliler ve dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlar tarafından konuşulan ve anlaşılan bir dil olmasını istiyoruz. Bugün bir barış salgını ilan edelim. Barışı herkese yayalım ki, ölerek kazanılan barışı değil, yaşayalım ve barışı yaşayalım.” diye söyledi.

Geçen yıl Dr. Adamat, yüksek öğrenim yoluyla barışın inşasına yaptığı katkı nedeniyle Mahatma Gandhi Şiddetsiz Barış Ödülü'ne layık görülen ilk Filipinli oldu.

Etkinliğe Göksel Kültür, Dünya Barışı ve Işığın Yenilenmesi (HWPL) temsilci lideri 92 yaşındaki barış aktivisti ve Kore Savaşı gazisi Man-hee Lee de katıldı.
Temsilci Lee, “(Savaş sonrası) Mindanao’daki barış olayı dünya çapında bildiriliyor, Bu barış, ölümden yaşam için ışık olması olayıdır. Mindanao ve Filipinler’den başlayarak bizler sevgiyle bir olacağımız zamanda dünyaya barış gelecektir. Bunu yapmak için Filipinler halkları bir olup barışın elçileri olmalıdırlar.” diye söyledi.


İki barış aktivisti arasındaki ilk görüşme, 2017 yılında Kore'de düzenlenen HWPL Dünya Barış Konferansı'nda gerçekleşti. HWPL ve CHED, barışı teşvik etmek için birlikte çalışacaklarının sözü olarak 2018'de barış eğitimini yüksek öğretim müfredatına entegre etmek için bir İşbirliği Antlaşması (MOA) imzaladı.

Barış konferansı ilk kısmında toplu etkinlikle başladı, ardından öğleden sonra paralel oturumlarla devam etti. Paralel oturumlar beş sektör grubu için ayrı ayrı yürütüldü: Milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları, eğitim ve gençlik, din ve etnik gruplar, kadınlar ve medya. Her oturumda, organizatörlerin barış inşası çabalarındaki dayanışmasını ifade eden bir karar taslağı hazırlandı.

 

Bu beş sektördeki alınan kararlar, Başkan Ferdinand Bonbon Marcos Jr.'dan 24 Ocak'ı 'Ulusal Barış Günü' veya 'Ateşkes Günü' olarak belirlenmesini isteyen ikinci kısım toplu etkinlik için birleştirildi.

24 Ocak tarihi, yerel topluluklar arasında uzlaşmayı teşvik etmek için 2014 yılında General Santos şehrinde imzalanan sivil liderliğindeki barış anlaşmasını anmak için önerildi. Bu anlaşma, HWPL temsilci lideri  Man-hee Lee tarafından o sırada Mindanao bölgesindeki çatışmaya arabuluculuk yapmak için önerilmiş ve daha sonra 2015 yılında Maguindanao Valisi Toto Mangudadatu ve Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi(BARMM) Başbakanı Ahod İbrahim Bangsamoro tarafından imzalanmıştır. Moro İslami Kurtuluş Cemiyeti (MILF) başkanı bu günü 'HWPL Barış Günü' olarak ilan edildi.

Organizatörler, Ulusal Barış Günü ilanının, her yıl ülke genelinde barışla ilgili etkinliklerin sürdürülmesi ve kutlanması için bir yol olacağına inanılıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar