Güney Kore’de koronavirüse karşı plazma bağışı

 Mart ayından itibaren tüm dünyada etkisini hissettiren ve halihazırda milyonlarca insanın enfekte olmasına ve binlercesininde ölümüne sebep olan koronavirüs salgınına karşı etkili tedavi yöntemleri geliştirildi. Bu yöntemlerin başında iyileşmiş hastalardan kan plazması alınması geliyor.




Mart ayından itibaren Güney Kore'de yayılmaya başlamış olan Covid-19 virüsü, halkın ısrar ve uyarılarına rağmen hükümetin Çin ile sınırlarını kapatmaması sonucunda, ülke içerisinde hastalık çok daha fazla yayılmış ve dini kurumların birlikte yaptıkları ibadetler ile bir çok insan bu hastalığa yakalanmıştır. Bu süre çerçevesinde Shincheonji takipçileri virüsü yaydıkları iddiasıyla suçlanmışlardır.

Şuanda da Güney Kore hükümeti "Covid-19 virüsünün sorumlusu Shincheonjidir" ifadeleriyle bu gruba zulüm ederek, baskı uygulamaktadır. Bu gibi negatif yöntemlerle dini gruplari ortadan kaldırmaya çalışmaktadırlar.

Covid-19 virüsünün ülkemizde yayılmaya başlayıp, hastalığın ilerlediği zamanda ise Güney Kore hastalıkla başa çıkma konusunda en iyi olarak nitelendirilen bir ülke konumuna gelmişti. Ancak normalleşme süreci kapsamında açılmış olan eğlence merkezleri virüsün bir kez daha yayılmasına sebep olmuştur. Bu şekilde başlamış olan virüsün 2.dalgasını engellemek amacıyla iyileşmiş olan insanlar harekete geçtiler.

Bu bağlamda Güney Kore'de 13-17 Temmuz tarihleri arasında Kyungpook Ulusal Üniversite Hastanesi önünde iyileşmiş hastalardan kan plazması alınmaya başlanmıştır. Ayrıca Covid-19 salgınının 1.dalgasında hastalanıp iyileşmiş olan Shincheonji takipçilerinden 4000'e yakın kişi bağışta bulunacaklarına söz vermiş olup, bunların içinden bu tarihler arasında 500 kişi plazma bağışında bulunacaktır.

Bu bağış 13-17 Temmuz arasında devam edeceği için, bu durumla ilgili açıklamayı aşağıda okuyabilirsiniz.

[KBS Daegu]

Şehri turlayan kan bağışı otobüsleri, plazma bağışı için gelen Shincheonji takipçileri ile dolup taşmaktadır.

Hasta sayısı dünya çapında artmaya devam etmekte ve ikinci dalga beklenmekte olduğundan bu plazma bağışının virüs salgınını önleme ve hastalığın zararını aza indirme yolunda ilaçların geliştirilmesine yardımcı olması beklenmektedir.

Kore Daegu KBS Muhabiri Lee-Hani


[Rapor]
Korona salgınında hastalığa kapıldığı halde yenik düşmeyip iyileşen takipçiler antikorlarını bağışlamaktadır. Daegu şehrinde Covid-19 hastalığından tamamen iyileşen insanların %60'ından fazlası Shincheonji takipçisidir ve sayıları 4200'e ulaşmaktadır. Devletin yardımıyla iyileşen bu insanların içinden 4000 kişi aldıkları desteğin karşılığı olarak plazma bağışında bulunacağını söylemiştir.

Plazma bağışı yapan Shincheonji takipçisi (Ses kaydı) "Bizler bu salgını önlemek adına devletten destek görmüşsek eğer yine bu şekilde bağış yaparak bunun karşılığını veriyor olmamız gerekmez mi? "

Diğer bir taraftan, Daegu şehrinde kan plazması ayırabilen 3 tane hastane bulunmaktadır ve bu hastaneler kendi başlarına günde sadece 10 kişinin bağışını alma kapasitesine sahiptirler.


(Shin-Woo Kim/ Kyungpook Ulusal Üniversitesi, Bulaşıcı Hastalıklar Tıp Profesörü) "Yüksek konsantrasyonlu bir antikoru bulunan plazmaya sahip iseniz eğer salgın hastalığa kapılmış ve durumu ciddi olan hastaları iyileştirebilmek için bu plazmaları kullanabilme şansımız daha yüksektir."

Jillbon ve GC Green Cross (biyo-eczacılık firması) tarafından şimdiye kadar ülke çapında yaklaşık 170 kişiden toplanan kan plazması klinik denemeler için, Shincheonji takipçisi olan yaklaşık 500 kişiden alınan plazmalar ise ardından ilaç geliştirme amacıyla kullanılacaktır.

(Eun-Kyung Jung/ Hastalık Kontrol Bölümü Direktörü: "İyileşmiş bir kişinin plazmasında bulunan dayanıklı ve etkili antikorlar toplanır ve bunlar kan plazma materyalleri geliştirmek için hammadde olarak kullanılmaktadırlar."

Korona(COVID-19) hastalarının artış oranı dünya çapında hala daha azalma göstermemektedir.
Hastalığın tedavisinin geliştirilmesinde, hızlanma sağlayabileceğini umut ederek Shincheonji takipçilerinin toplu halde plazma bağışında bulunmaları bütün dikkatleri üzerine çekmektedir.




Türkiye medyasında paylaşılan haberler:




Yorumlar

Popüler Yayınlar